Nejvhodnější paliva pro zátop...

13.05.2009 11:18

Sebeúčinnější krbová vložka či kamna vám nezajistí maximální výkon a nízkou spotřebu paliv, pokud nebudete spalovat správná topiva. Budete-li používat pro topení nevhodné dřevo, případně jiná nevhodná paliva, tak mimo plýtvání topivem a výrazného snížení účinnosti topidla také budete zkracovat životnost topného zařízení včetně kouřovodů. Především z důvodu zanášení dehtem a pevnými částmi, které vznikají při nekvalitním spalování.         viz. obrázek (sklo od dehtu)

     

Většina kamen a krbů je konstruována výhradně pro topení dřevem a dřevními briketami. A právě na tyto paliva se zde zaměříme.

Takže zásadní vliv na účinnost krbové vložky nebo kamen má vlhkost spalovaného dřeva, která by měla být maximálně okolo 20%, čím méně tím lépe! Což znamená sušení malých polínek na větraném a krytém místě před deštěm, po dobu alespoň 2 let. Naopak nedoporučujeme topit "čerstvým" dřevem, jeho vlhkost se pohybuje kolem 50%. Při topení dřevem o vlhkosti 40-50% je účinnost vytápění právě poloviční, a co více, navlhlé dřevo uvolňuje velké množství dýmu a dehtu, který zanáší sklo, krbovou vložku, a kouřovod, u nichž zároveň i velmi snižuje životnost.

Dub, buk, jasan, habr, ořešák a dřevo z ovocných stromů, patří k nejkvalitnější a nejčastěji spalovaná dřeva v krbech a kamnech z důvodu nejvyšší výhřevnosti, dlouhého a pomalého hoření. Jejich uhlíky ještě dlouho po dohoření dohořívají a tím udržují teplotu v místnosti. Sušení bych doporučil 3 roky na větraném a krytém místě před deštěm.  
    

Bříza, lípa, kaštan, vrba, topol jsou celkem kvalitní dřeva pro topení, ale hoří dosti rychle. A tím jsou kvůli spotřebě vhodné především pro zatápění. Sušení postačí 2 roky na větraném a krytém místě před deštěm.

Jehličnany neboli dřeva s obsahem pryskyřice hoří nejrychleji, mají nižší účinnost a především "díky" obsahu pryskyřice zanášejí dehtem sklo, krbovou vložku i kouřovody. Sušení postačí 2 roky na větraném a krytém místě před deštěm.          

Cena dřeva se pohybuje od 1000Kč od 2000Kč za m3, v závislosti na druhu a zpracování.

Dřevěné brikety, jsou v podstatě za tepla, vysokého tlaku a bez použití pojiv slisované dřevěné piliny. S cenou kolem od 3000Kč do 4000kč za 1 tunu, ovšem při velmi vysoké výhřevnosti, v závislosti na nízké vlhkosti!

       

 

Zpět